Időpontkérés Törökbálint

+361 243 1010

A kézfájdalmak egyik gyakori oka: tünetek, megelőzés vagy komplex terápia

Ínhüvelygyulladás_Tatafiziko_Mozgásszervi_Központ

Mi az az ínhüvely?

Az ín az izom szalagszerű végződése, mely az izmot a csonthoz kapcsolja, továbbítja az izommozgást a csontok felé.

Az ínhüvely egy alagútszerű képződmény, az inat körülvevő védőburok, mely kettős funkciót lát el:

 • egyrészt megóvja az inat a dörzsölődéstől mozgás során, úgy hogy a benne található nyákszerű folyadék az inak mozgását súrlódásmentessé teszi,
 • másrészt biztosítja az ín akadálytalan mozgását is.

Mi az az ínhüvelygyulladás?

Ha az ínhüvely begyullad, így akadályozva az adott ín és izom normál működését, akkor ínhüvelygyulladásról beszélhetünk.

Kép forrása: https://www.sportsinjuryclinic.net/sport-injuries/wrist-pain/chronic-wrist-pain/de-quervains-tenosynovitis

Két típusa van:

 1. Fibrines ínhüvelygyulladás: akkor alakul ki, ha folyamatosan, hosszú ideig újra és újra ugyanazokat a mozdulatokat végezzük és a mechanikai irritációtól, a gyakori súrlódástól gyullad be az ínhüvely.
  Gyakori probléma hiszen a mozgásszervrendszer nagy mértékben igénybe vett részeiről beszélünk. Ha az izmot és vele együtt az inat és ínhüvelyt egyoldalúan nagy mértékben megterheljük például foglalkozásunk, házimunka, hobbi gyakorlása vagy sporttevékenységünk során, akkor azok egy idő után gyulladással reagálnak a monoton túlterhelésre. A gyulladást itt nem kórokozók okozzák, hanem az irritáció.
 2. Fertőzés okozta ínhüvelygyulladás:
  Elsődleges fertőzés: sérülés, például szúrt seb (tüske, szálka) nyomán kialakuló ínhüvelygyulladás.
  Másodlagos gyulladás: környező szövetekről átterjedő, gennyes ínhüvelygyulladás, mely lázzal és nyirokérgyulladással is járhat.

Cikkünkben elsősorban a gyakran kialakuló, fibrines ínhüvelygyulladással foglalkozunk.

Tünetek

A helytelen testtartás és a monoton mozgás következtében kialakuló ínhüvelygyulladás:
szúró, égő, húzó jellegű fájdalmat okoz,
– az érintett testrész nyomásérzékennyé, ügyetlenné válik,
– megjelenhet a bőr melegsége, kipirosodása,
– olykor recsegő, ropogó érzéssel társul,
– néha kis kattogást is hallani az érintett terület hajlításakor,
duzzanat szinte kivétel nélkül megjelenik, a jelentős mértékű gyulladást könnyű észrevenni ha a másik oldalunkkal összehasonlítjuk a fájó területet.

Gyakori megjelenés

Előfordulhat az alsó végtagnál a térdben, bokánál vagy a lábfejben is.
Gyakori a felső végtagban a bicepszben, és előfordul könyök ínhüvelygyulladás is.

Az esetek legnagyobb részében a kéz inainál jelenik meg, akkor ha az alkar, a csukló és az ujjak nagy megerőltetésnek vannak kitéve és az érintett szövetek túlterhelődnek.

A leggyakoribb eset, hogy az ujjak és a csukló környékén alakul ki. Érezhetjük az ujjperceknél vagy az ujjak tövében is a kínzó tüneteket.

Leginkább hajlításkor érezzük a fájdalmat, illetve a szorításhoz szükséges erőnk teljesen elhagyhat.

Nagyon gyakran előfordulhat akkor, ha időszakos tevékenységeket folytatunk, melyekhez nem vagyunk hozzászokva, például a kertben metszünk tavasszal, vagy a gazt rángatjuk ki a földből, kisbabánk születik és egész nap emelgetjük, cipeljük, vagy új sportirányzatot próbálunk ki, mely eddig szervezetünk számára ismeretlen mozgással jár.

A tartós, intenzív erőkifejtés során kezeink elfáradnak és sokszor már a tevékenység végzése közben is erős fájdalom alakulhat ki. A helyzet rosszabb, ha már érezzük a fájdalmat és mégis tovább erőltetjük magunkat. Tipikus hibák:

 • ha megszállottan szeretnénk befejezni valamit, pedig tudjuk, hogy már nem kéne folytatnunk az adott tevékenységet, például: „már csak azon a két négyzetméteren kellene kiráncigálnom a gazt a kertben, azt már nem hagyom ott”, vagy
 • ha rákényszerülünk egy mozgásformára, mert egyszerűen nincs más választásunk, például a síró csecsemőt nem tudjuk más kezébe adni, vagy munkakörünkből adódóan egésznap hátrafeszített csuklóval nyomkodjuk a számítógép egerét.

A 21. században az emberek nagy része jóval többet használja kezeit, mint bármely másik testrészét, nem véletlen, hogy a kezet érintő betegségekben oly sokan szenvednek.

Rizikófaktorok

 • Bizonyos munkakörök, tevékenységek fokozott kockázatot jelenthetnek:
  • irodai munka (billentyűzet, egér, telefonhasználat)
  • görcsös eszköztartással járó foglalkozások (fodrász, kéz és lábápoló, pénztáros munka, gépkezelő, építőipari szakemberek, stb.)
 • Sporttevékenységek, melyek folyamatos görcsös tartásba kényszerítenek (ütős sportok, evezés, vívás, fitness eszközök használata, stb.), futás vagy túledzettség.
 • Hangszerhasználat (vonós hangszerek, zongora, stb.)
 • Háztartás (ablakpucolás, súrolás), ház körüli tevékenységek (mázolás, barkácsolás), kertészkedés (metszés, ásás), stb.
 • Csecsemőgondozás során a gyermek hosszú ideg történő tartása, cipelése, emelése.

Megelőzés

A kéz degeneratív megbetegedéseit könnyű megmagyarázni, általában nem valami rejtélyes kór okozza, hanem életmódunk, munkaköri tevékenységeink, hobbijaink, vagy már meglévő szokásaink, éppen ezért sok esetben saját magunk is orvosolhatjuk a problémát.

A hangsúly a megelőzésen van!

Ha szöveteink feszessé válnak, akkor kell időben kapcsolnunk! Ilyenkor a területen kellemetlen merevségérzetet, kezdődő fájdalmat, fáradtságot érezhetünk, és ha nem teszünk ellene a probléma súlyosbodni fog!

Első lépésként egész egyszerűen a kiváltó ok megszüntetése legyen a cél. Teljesen érthető, hogy nem fogunk új munka után nézni csak mert a jelenlegi miatt fáj a kezünk, viszont a szokásaink apró változtatással, kis odafigyeléssel változtathatók.

Apró trükkökkel, megfelelő alátámasztással, más pozíciók kipróbálásával máris segíthetünk magunkon.

Ha a problémát a gépelés és folyamatos egérhasználat okozza változtassunk a berögződött kéz és testtartásunkon. Lógjon a kezünk, tenyerünket ne húzzuk fel, a csuklónk ne törjön meg!

A gyógytornászok és manuálterapeuták a probléma feltérképezésével, a kialakult rossz szokások felmérésével pontos instrukciókat tudnak adni, hogy bármilyen, a túlterhelést kiváltó mozgást vagy tartást hogyan tegyük semlegessé.

Fokozott figyelemmel, nyugodt, laza testtartással végezzük a tevékenységet!

Iktassunk be pihenőidőt, melyet az érintett terület más irányokból is történő átmozgatásával, enyhe nyújtásával töltsünk. A kötött, görcsös pozíciót lazítsuk ki, vagy egyszerűen helyezzük nyugalomba az adott testrészt.

Az adott tevékenységhez fokozatosan szoktassuk hozzá magunkat.

Edzés előtt melegítsünk be, utána szakszerűen nyújtsuk a terhelt izomcsoportot.

Ha a tünetek megjelennek függesszük fel a tevékenységet. Ha időben cselekszünk sokszor elegendő az érintett testrész pihentetése és borogatása is.

Terápiás lehetőségek

Komplex mozgás, és fizioterápia hatására néhány nap elteltével javulás várható, néhány hét alatt pedig végleg el is múlhatnak a panaszok.

Mindig tartsuk szem előtt azt a tényt, hogy a fájdalom, a mozgáskorlátozottság és egyéb tünetek csökkentése és megszüntetése mellett nagy gondot kell fordítanunk a káros terhelés kiiktatására, vagy legalább semlegesítésére. Célunk az újból kialakult ínhüvelygyulladás megelőzése legyen!

Ha ezt nem tesszük meg egész biztos vissza fog térni betegségünk.

Fizioterápiás lehetőségek az akut szakaszban:

Amikor a probléma még nem okoz jelentős fájdalmat, csak szöveti feszességet, merevséget, kellemetlenséget, kezdődő fájdalmat azonnal hagyjuk abba a kiváltó mozgást, terhelést és helyezzük nyugalomba az adott testrészt!

Rendelőnkben az akut szakaszban a gyulladást fényterápiával megállítjuk, az esetleges duzzanatot krioterápiával lelohasztjuk. A hideg és melegterápiás eljárás kombinálása intenzív, helyi keringésfokozást valósít meg, a szervezet saját öngyógyító küzdelmét támogatjuk a kezelésekkel.

Lézerterápia: (a gyulladás csökkentése és biostimuláció)

Krioterápia: (a duzzanat csökkentése és fájdalomcsillapítása)

Otthonunkban az érintett testrészt helyezzük nyugalomba, esetleg borogassuk.

Fizioterápiás lehetőségek, krónikussá vált szakaszban:

Ha a fájdalom állandósult, nem segítenek a”megelőzés” bekezdésben ajánlott praktikák és tanácsok, akkor intenzív fizioterápiás kúrával a tünetek csaknem teljesen redukálhatók. Állapottól függően 5-10 kezelés szükséges ahhoz, hogy a normál állapotot visszaállítsuk!

A hideg borogatást a „meleg” terápiás formák váltják fel, mellyel elsődlegesen az érintett, túlfáradt izmok és inak lazítását, feszültségoldását valósítjuk meg. Leghatásosabb kombináció a lézerterápia + víz alatti ultrahang + nagyteljesítményű mágnesterápia alkalmazása!

Lézerterápia: (a gyulladás végleges megszűntetése, a sérült szövetek regenerációja)

Terápiás ultrahang: fájdalomcsillapító, izomgörcsoldó, értágító, helyi keringésjavító + igény szerint non szteroid gyulladáscsökkentő krém szövetbe juttatása

Induktív kezelés (Sys): Intenzív mágnesterápia szövetstimulációra, a szövetek elektrokémiájának javítására

Kombinált fizioterápiás ajánlatunk ínhüvelygulladás kezelésére

A terápiás alkalmak számát jelentősen befolyásolja, hogy az adott probléma milyen régóta van jelen a páciens életében, mennyire előrehaladottak a tünetek.

Kivétel nélkül, minden krónikus mozgásszervi megbetegedésre igaz az, hogy minimum 5 db kezelést javaslunk, ugyanis a műszeres fizioterápia alkalmazásánál kulcsfontosságú a rendszeresség, a szervezet folyamatos stimulációja az adott fizikai energiával, mindezt ráadásul meghatározott időközönként, leggyakrabban heti 2 alkalommal kell megvalósítanunk.

A krónikussá vált probléma kezelésére bevált gyakorlatunkká vált a lézer + ultrahang + mágnesterápia együttes alkalmazása. Tüneti terápiát jelent, ez azt jelenti, hogy a megbetegedést magát, illetve az összes fájdalmas, kellemetlen tünetet képes megszüntetni, viszont nagyon fontos, hogy a kiváltó tényezőre is fordítsunk figyelmet, különben könnyen újra szembesülhetünk azzal, hogy egy idő után megint fáj az adott testrészünk!

A lézerterápia jelenleg a leghatékonyabb gyulladáscsökkentő eljárás, ha szeretnénk elkerülni a gyógyszeres terápiát. A gyulladás a szervezet védekező mechanizmusa, ezért nem feltétlenül az ellenségünk, de ha krónikussá válik, és nagy mértékben felerősödik, akkor jobb ha foglalkozunk vele. Akut és krónikus szakaszban egyaránt jól használható, sokszor kifejezetten szükséges a többi terápiás forma támogatására.

A víz alatti ultrahangkezelés egy speciális terápiás forma. A víz közvetítő anyagként van jelen, így a vízbe merített végtag minden pontját azonos mértékű energia éri, a szövetben az ultrahang sugár elnyelődve szöveti mikormasszázzsal és hőképzéssel segít. Fájdalomcsillapítást, görcsoldást, a szövetekben található folyadékok viszkozitásának növelését várjuk tőle. Nagyon jól hozzáférhetővá válik így a kéz teljes felülete, az izmok, inak, ínhüvelyek és a kisízületek. Nagy előnye, hogy azok a páciensek is egyszerűen és hatásosan kezelhetők, akik a problémánál fogva már az érintés érzését is nehezen tolerálják.

A nagy teljesítményű mágnesterápia (induktív kezelés) lényege az elektromágneses stimuláció, mellyel a sejtekben jelenlévő ionok töltése befolyásolható. Az elektromágneses mező növeli a sejtek energiaszintjét és optimalizálja a cellák működését. Deformáció vagy veszteség nélkül halad át sejteken, szöveteken, szerveken és csontokon, aktiválja a szövetek elektrokémiáját és javítja a sejt- és sejtmembrán funkciókat. Gyulladásos állapotok kezelése során célunk a keringésfokozás és a regenerációs folyamatok aktiválása.

Mozgásterápia:

A jól felépített kezelési terv, a gyógytorna gyakorlatok helyes elsajátításával és rendszeres kivitelezésével lehetővé teszik, hogy a műszeres fizioterápiával elért eredmények tartósak maradjanak, és az ínhüvelygyulladás kezelése otthon csak megelőzésképpen legyen jelen az életünkben.

Gyógytorna: a problémás területre irányuló gyakorlatok, a testrész mindennapi védelmére

Manuálterápia és tartásjavítás

Életmódbeli változtatások:

Nyújtás / átmozgatás: hajlítás, nyújtás, körzés, feszítés majd elengedés

Kineziotape: szövetlazítás, keringésjavítás, izomstabilizálás, tehermentesítés

Fásli vagy csukló/ujjszorító: Rövid ideig tartó alkalmazásra, a fájdalom enyhüléséig!

Súlyos esetben:

Injekciós terápia: fájdalom és gyulladáscsökkentő szteroid injekció

Gyógyszeres terápia: fájdalomcsillapító krémek és tabletták

Sebészeti beavatkozás: extrém esetekben műtétre lehet szükség

Kivizsgálás és műszeres fizioterápia Központunkban

Bármilyen jellegű panaszt vagy tünetet csak akkor lehet hatékonyan és biztonságosan kezelni, ha tudjuk a kiváltó okot. Mindig forduljunk szakorvoshoz, ahol a megfelelő kivizsgálást követően (panaszok és tünetek elemzése, értékelése, általános orvosi és szakorvosi fizikális vizsgálat, laboratóriumi vizsgálatok, MRI, kiegészítő vizsgálatok) megfelelően összeállított kezelést kapunk! 

Pácienseink egészsége érdekében és a hatékony terápia megvalósításához ragaszkodunk a mozgásszervi szakorvos (ortopéd, reumatológus, idegsebész, sportorvos, neurológus vagy fizioterápiás szakorvos) által készített lelethez.

Ha már járt szakorvosnál, hozza magával legfrissebb hivatalos, írásos diagnózisát és kérjük jelentkezzen fizioterápiás kezelésre!

Amennyiben Ön ilyennel nem rendelkezik, kérjük jelentkezzen fizioterápiás kezelés előtt központunkban szakorvosi vizsgálatra!

Nem vállalunk a páciens által véleményezett diagnózis alapján kezelést, nem végzünk kizárólag a páciens kérése alapján kezelést.

Oldaltérkép